Pogled u „kristalnu kuglu“ IT stručnjaka

Objavljeno: jul 21, 2011 od strane Ivan Drakic pod Uncategorized

Izvor: AFP

Tempo inovacija i promena u svetu mobilnih uređaja je toliko vrtoglav da je predviđanje dobitnih platformi i proizvoda za narednih nekoliko godina skoro nemoguća misija.

Slika iz filma

No bez obzira na to stručnjaci za tehnologiju su na nedavnom panelu (Fortune Brainstorm Tech Conference) u Koloradu izvadili svoje „kristalne kugle“ i bacili pogled u blisku budućnost smartfonova i eksplozivnog tržišta tablet računara kojim dominira Appleov iPad.

„Šta god u ovom trenutku da zamislimo, biće ostvarivo za pet godina“, kazao je Džordž Koloni (George Colony), osnivač Forrestera, kompanije za tehnologiju i istraživanje tržišta.

„Svi na svetu će imati smartfonove u roku od četiri godine, toliko će biti jeftini. A do 2014. verujemo da će trećina Amerikanaca posedovati tablet”.

Frank Mihan (Meehan), osnivač INQ Mobilea, stalno se pozivao na Spilbergov film „Minority Report” da opiše mogućnosti koje su na vidiku u sferi mobilnih uređaja.

U ovom filmu (iz 2002) Tom Kruz pomera slike, dokumenta i videe na interaktivnom ekranu brzinom svetlosti, koristeći samo pokrete ruku.

Koloni je pričao i o razvoju korisničkog inetrfejsa za mobilne uređaje koji je doveo do aktuelne tehnologije ekrana osetljivih na dodir i dao svoje predviđanje za budućnost.

„Microsoft bi mogao da iskoristi Kinect tehnologiju i to bi mogla da bude sledeća velika promena”, kazao je on, pozivajući se na konzolu XBox 360.

„Ako pogledate 30 godina unazad, sve velike promene u svetu tehnologije su se desile kroz promene u korisničkom interfejsu. Uvek gledajte tamo ako vas zanima gde će prvo da ‘udari grom’”.

Stiven Huver (Stephem Hoover), izvršni direktor PARCa, jedinice za istraživanje i razvoj pri Xeroxu, kazao je da će sledeća generacija mobilnih uređaja uključivati„glatku integraciju fizičkih i digitalnih svetova”.

Mobilni uređaji moći će da nam pruže „informaciju koja je meni najznačajnija u ovom trenutku, gde se fizički nalazim i u konktekstu onoga što želim da uradim”, kazao je on.

„Mi smo dostigli vrhunski nivo sposobnosti da zaista možemo da integrišemo različite izvore podataka, prepoznamo namere ljudi u određenom kontekstu i pružimo im korisnu informaciju u istom trenu kad im je potrebna”.

Tod Bredli (Todd Bradley), potpredsenik Hewlett-Packarda, složio se s tim i dodao da će mobilni uređaji imati mogućnost da obezbede, kako ga je nazvao, „sveprisutno iskustvo”.

On je spomenuo „sveprisutnost uređaja koji zna da sedim u Starbucksu i da čitam The New York Times dok pijem kafu”.

Ovaj američki lanac kofi šopova već je omogućio svojim mušterijama da plaćaju kafe putem mobilnih telefona, a učesnici na Fortune Brainstorm konferenciji su rekli da očekuju veliki porast ove usluge u godinama koje dolaze.

„U Kini, Indiji i Indoneziji mobilni operater je vaš izvor keša”, kazao je Mihan, predviđajući da će Azija biti glavni vesnik promena.

Huver je rekao da će sve moćnije kamere ugrađene u mobilne telefone i tablete omogućiti pregršt drugih mogućnosti. „Već danas ima mnogo stvari koje možete uraditi zahvaljujući prepoznavanju scene (scene recognition)”, kazao je on. „Samo uperim kameru na logo restorana i stignu mi preporuke za njega. Dakle, svu tehnologiju već imamo danas u svojim rukama. Samo je pitanje vremena kada ćemo ujediniti snage”.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s