Facebook blokira Google+?

Objavljeno: avgust 21, 2011 od strane Ivan Drakic pod Uncategorized
Oznake:,

Izvor: T-portal.hr

Rat društvenih mreža dobio je novu, pomalo bizarnu epizodu. Google je posredno optužio Facebook da blokira pozivnice za Google+.

Vic Gundotra, viši potpredsednik Googleovog odseka za društveno poslovanje, postavio je Google+ link na kratak video na YouTubeu, u kom se može videti kako Facebook blokira postavljanje linkova s pozivnicama za Google+ na NewsFeed, piše CNET.

Navodno su Google na taj problem upozorili i korisnici koji su hteli da podele pozivnice sa svojim prijateljima i kontaktima na najpopularnijoj svetskoj društvenoj mreži. U postu na Google+ Gundotra se pita koliko je taj problem raširen.

Problem je, u ovom slučaju, to što pozivnice vode do direktne Facebookove konkurencije, koja zasad privlači korisnike čak i brže nego što je to svojevremeno činila društvena mreža Marka Zuckerberga.

Neki spekulišu da Facebook namerno blokira linkove kako bi bacio brzorastućoj konkurenciji klipove pod noge. Drugi, pak, smatraju da je cela priča Googleov trik kojim želi da navuče sumnju na Facebook i istovremeno pribavi malo besplatne promocije za svoju društvenu mrežu.

U Googleu se nisu zvanično izjasnili, ali kažu da nisu još kontaktirali s ljutom konkurencijom zbog ovog problema, iako ih zanima je li reč o bugu, prolaznoj anomaliji ili stalnoj pojavi.

U Facebooku tvrde da problema – nema. Video su videli, ali nisu uspeli i sami da ponovei ono što prikazuje.

Ekipa u CNET-u takođe je pokušala to isto, na više korisničkih računa. Ishod je bio isti. Probali smo i mi. Link je prošao bez problema, svaki put.

Nemoguće je znati je li problem doista postojao, pa ga je Facebook na brzinu uklonio ili je reč o Googleovoj izmišljotini. No, ovo nije prvi put da neko kritikuje algoritme koje Facebook i Google koriste za filtriranje sadržaja.

Primera radu, Eli Pariser, autor knjige ‘The Filter Bubble’, pokazao je kako filtriranje rezultata pretrage može imati veliki uticaj na ono što korisnici vide (a samim time i na formiranje stavova). Kako izgleda, Facebook je ispravio ovaj ‘problem’ s Google+om…

Pogledajte sporni video – CLICK HERE

Advertisements

Zatvoreno za komentare.