Afrika u zalosti: Gadafi siromasima dao milijarde…

Objavljeno: oktobar 25, 2011 od strane Ivan Drakic pod Uncategorized
Oznake:, , ,

Kada bi bio u poseti nekoj državi Gadafi bi odgurnuo telohranitelje i rukovao se sa ljudima na ulici, čak i sa prosjacima. Drugi šefovi država bi samo prošli svojim limuzinama, kažu Afrikanci

BAMAKO – Dok su zapadne sile pozdravile odlazak Moamera Gadafija, veliki broj Afrikanaca okupio se u džamijama u svojim zemljama posle vesti o smrti bivšeg libijskog vođe koji je siromašnim državama u Africi dao desetine milijardi dolara.
I kada je bio u poseti, ekscentrični lider je zadobio divljenje zbog davanja novca prosjacima na ulicama, podseća agencija AP. „Drugi šefovi država bi samo prošli svojim limuzinama. Gadafi bi se zaustavio, odgurnuo telohranitelje i rukovao se s nama“, rekao je danas žitelj Malija koji prodaje ptice blizu hotela čiju je izgradnju finansirala Libija.
„Gadafijeva smrt je dotakla svakog Malijca, baš svakog od nas. Svi smo uznemireni“, dodao je on. Mnogi Afrikanci su se okupili u džamijama, izgrađenim novcem koji je dao Gadafi, kako bi oplakali smrt čoveka kojeg smatraju mučenikom u borbi protiv zapadnog imperijalizma i kao dobročinitelja.
Kritičari s druge strane navode da je ta slika Gadafija u neskladu s njegovom podrškom nekim od afričkih najbrutalnijih pobunjeničkih vođa i diktatora. Neki analitičari procenjuju da je Gadafijev režim investirao više od 150 milijardi dolara u inostranstvo, većinom u siromašne afričke države.
„Gadafi je bio istinski revolucionar koji se usredsredio na poboljšanje života u nerazvijenim zemljama“, rekao je šeik Mual bin Muslim iz Gadafijeve džamije u prestonici Sijera Leonea koja je finansirana sredstvima iz Libije. Muslimanski vernici tamo planiraju celonoćno bdenje u čast ubijenog libijskog vođe.
U Bamaku, prestonici pustinjske države Mali, velika džamija izgrađena je pored američke ambasade uz pomoć iz Libije, dok je u Ugandi Gadafi izgradio džamiju koja može da primi više od 30.000 ljudi. U Ugandi kompanije finansirane iz Libije i koje se bave svim i svačim – od mobilne telefonije da pravljenja kolača – vrede 375 miliona dolara i zapošljavaju više od 3.000 ljudi.
Prilikom svake Gadafijeve posete na ulicama bi se okupili đaci i vernici. Gadafi je pomoću novca od libijske nafte pomogao i stvaranja Afričke unije 2002. godine i bio je jedan od njenih rotirajućih predsednika. Tokom pobune protiv Gadafija, Afrička unija je osudila vazdušne napade NATO-a. Bivši libijski vođa je ostavio trag i u Južoj Africi.
Podržavao je Afrički nacionalni kongres u vreme borbe protiv rasističke vlade, a ostao je blizak Nelsonu Mendeli kada je on postao prvi crni predsednik Južne Afrike. Aktuelni predsednik te države bio je jedan od najglasnijih kritičara vazdušnih napada NATO-a u Libiji i rekao je novinarima da je Gadafija trebalo uhvatiti živog i suditi mu, a ne pogubiti ga.
Za mnoge Gadafijeve pristalice, vojna operacija u Libiji je još jedan primer mešanja Zapada i neokolonijalizma protiv kojeg se borio. Učiteljica is Konga F. Mbosa je rekla da je bila šokirana „arogancijom Zapada“. „Očigledno je da Francuska i drugi nikada iskreno nisu želeli nezavisnu Afriku i to je razlog zašto nikada nisu okolišali da ubiju sve koji se zalažu za snažnu i ujedinjenu Afrike.
Ali za Afriku, Gadafi ostaje mučenik“, rekla je ona sa suzama u očima. Istoričar Stiven Elis rekao je za Gadafijev Svetski revolucionarni štab, koji se nalazio blizu Bengazija, da je bio „Harvard i Jejl za celu generaciju afričkih revolucionara“. Tokom 1980-ih tamo su bili Čarls Tejlor iz Liberije, Fodaj Sankoh iz Sijera Leonea, kao i bivši predsednik Konga Loren Kabila.
Advertisements

Zatvoreno za komentare.