Savitljivi ekrani stižu naredne godine

Objavljeno: novembar 7, 2011 od strane Ivan Drakic pod Uncategorized
Oznake:, , ,

Posljednji kvartal u godini je prilika da se sumiraju godišnji rezultati, ali i da se najave najznačajnije novost koje se mogu očekivati u narednoj.

Kada su u pitanju elektronski uređaji postavlja se pitanje što je to što će obilježiti 2012-tu godinu. Da li je to funkcija prepoznavanja govora, touch tehnologija koja će u potpunosti zamijeniti miševe i tastature ili možda elektronsko plaćanje koje će zamijeniti klasično plaćanje novčanicama.

Ove opcije su bile poznate i ranije. Međutim, jedna od najrevolucionarnijih tehnologija koja se može očekivati naredne godine jeste pojava fleksibilnih ekrana. Teško je očekivati da ona naredne godine postane široko upotrebljiva. Međutim, samo njeno pojavljivanje biće tehnološka revolucija.

Komapnija Nokia je nedavno predstavila prototip ručnog uređaja koji omogućava da uvrtanjem i savijanjem ekrana simulirate opcije „Zoom“ i „Scroll“.

Samsung je prošle sedmice za narednu godinu najavio mobilni telefon i tablet uređaj sa fleksibilnim ekranima.

Prednosti fleksibilnih displeja su veoma jasne: pored toga što su trajniji, oni omogućavaju lakši unos podataka i manipulisanje.

Nakon toga očekuju se još revolucionarniji potezi u izradi ekrana. To će biti ekrani na preklop koji će donijeti širenje vidljive površine. Svi dobro znamo koliko je ograničenje ekrana predstavljalo problem dosadašnjim uređajima.

Naučnici pred sobom imaju finalni cilj, a to je da imaju uređaje veličine mobilnog telefona koji imaju ekran na „odvijanje“ , a čije su dimenzije znatno veće od samog uređaja.

Advertisements

Zatvoreno za komentare.