Autodesk alatima do novog stadiona za 2014 FIFA World Cup Brasil

Objavljeno: decembar 12, 2011 od strane Ivan Drakic pod Uncategorized
Oznake:, ,

„Biro Happold“ je koristio Autodesk programe, kako bi doprineo atmosferi Svetskog prvenstva u fudbalu 2014. godine, u gradu Natal u Brazilu (službeni naziv prvenstva…

„Biro Happold“ je koristio Autodesk programe, kako bi doprineo atmosferi Svetskog prvenstva u fudbalu 2014. godine, u gradu Natal u Brazilu (službeni naziv prvenstva 2014 FIFA World Cup Brasil™). Prvi put posle 1978. godine, najpraćeniji sportski događaj na svetu, održaće se 2014 godine u Južnoj Americi, pod nazivom 2014 FIFA World Cup Brasil™. Prvenstvo će se odžati u Brazilu, jedinoj zemlji koja je titulu Svetskog prvaka osvojila pet puta. U okviru priprema, u 12 brazilskih gradova koji će biti domaćini takmičenja, planira se izgradnja novih i renoviranje postojećih stadiona.

Jedan od tih stadiona je i „Arena das Dunas“, na severoistoku brazilskog grada Natal, koji je projektovala arhitektonska firma „Populous“ (firma sa nekadašnjim imenom „HOK Sport“), a u saradnji sa inženjerskom i konsultantskom firmom „Buro Happold“. „Buro Happold“ je multidisciplinarna inženjerska kompanija sa centralom u Njujorku, koja koristi kombinaciju Autodesk® Revit® Structure i Autodesk®Robot™ Structural Analysis programa u toku izrade svih zahtevnih projekata, kakav je i stadion u Natalu.

Prema rečima jednog od čelnika „Buro Happold“ iz Njujorka, rad na ovakvom projektu je sam po sebi nagrada i velika čast. Iako je Brazil osvajao titulu prvaka sveta u fudbalu već pet puta, takmičenje prvenstva se tamo nije održalo još od 1950. Očigledni izazov je želja Brazilaca da u najboljem svetlu prikažu svoju zemlju, u trenutku kada oči svetske javnosti budu pratile jedan od najpopularnijih događaja na planeti. Očekivanja su da sve izgleda spektakularno-ljubiteljima fudbala je poznata izreka za ovu najvažniju sporednu stvar na svetu: „Englezi su ga izmislili, ali su ga Brazilci usavršili“ U svih 12 gradova, širom Brazila, koji su izabrani za domaćine utakmica prvenstva, realizovaće se adaptacija postojećih ili izgradnja novih stadiona, a za svaki je planiran jedinstven dizajn, kojim će se postići izgled svojevrsnog obeležja. Firma „Buro Happold“ je inače poznata po realizaciji kompleksnih arhitektonskih rešenja. Posao inženjera je i ovoga puta bio svesti geometriju nesvakidašnjeg izgleda na proste elemente. Projekat stadiona u Natalu je bio izazov i za sam softver za analizu.

Prema iskustvima inženjerskog tima u „Buro Happold“, Autodesk Revit Structure je program koji pruža veliku fleksibilnost pri ispitivanju varijanti rešenja i saradnji sa arhitektama. Jedna od definitivnih prednosti je mogućnost da se jednostavno prolazi kroz sve iteracije procesa projektovanja i da se u bilo kom trenutku izdvoje informacije, potrebne Studija slučaja ostalim članovima tima. U slučaju stadiona „Arena das Dunas“, jedna od specifičnih karakteristika je svakako neobična i zahtevna krovna konstrukcija stadiona. Kombinovanim korišćenjem Autodesk Revit Structure i Autodesk Robot Structural Analysis programa, direktno iz postojećih arhitektonskih modela, nastavljena je razrada rešenja, analiza i optimizacija noseće konstrukcije stadiona.

Autodesk Revit Structure se pokazao kao program idealan za brzo generisanje čak i kompleksne geometrije. Uz otvoren i fleksibilan API (application programming interface), inženjerski tim je bio u mogućnosti da veoma lako napravi sopstvene skripte za definisanje i generisanje preuzete geometrije iz arhitektoskog modela. Konkretno, za krovnu konstrukciju, kroz prilagođen API je rađeno generisanje geometrije rešetkastog nosača. Na ovaj način je praktično prepolovljeno vreme potrebno za razmenu modela sa arhitektonskim timom.

„Arena das Dunas“ je u fazi izgradnje i projektovanog je kapaciteta za 45 000 posetilaca.

Advertisements

Zatvoreno za komentare.