Novopronađena planeta savršena za život

Objavljeno: februar 5, 2012 od strane Ivan Drakic pod Uncategorized
Oznake:,

Potencijalno naseljiva nepoznata planeta, za koju naučnici kažu da je najbolji kandidat da ima vodu a možda čak i život na svojoj površini, otkrivena je u orbiti oko jedne obližnje zvijezde.

Kako piše portal space.com, planeta se nalazi u naseljivoj zoni svoje zvijezde u relativno uskom pojasu u kojem temperature nisu ni previsoke ni preniske da bi tekuća voda mogla postojati na površini planete.

„Sveti Gral istraživanja egzoplaneta (planete na kojima je moguć život) je da se pronađe planeta koja orbitira oko zvijezde na idealnoj udaljenosti tako da nije preblizu, jer bi zbog visoke temperature isparila sva voda a ni previše daleko“, rekao je Stiven Vogt, astronom na Univerzitetu u Kaliforniji u Santa Kruzu, za space.com.

„On je tačno u centru naseljive zone. Nema nikakve sumnje ili rasprave o tome, on nije na rubu, već je baš u centru“, rekao je Vogt.

Vogt je jedan od autora te studije, koju je predvodio Giljem Anglada-Eskude i Pol Batler sa Instituta Karnegie za nauku, privatne, neprofitne istraživačke organizacije sa sjedištem u Vašingtonu.

„Ta je planeta novi najbolji kandidat koji na svojoj površini može da ima vodu u tečnom stanju i, možda, život kakav poznajemo“, istakao je Anglada-Eskude u saopštenju.

Naučnici procjenjuju da je planeta, nazvana GJ 667Cc, bar 4,5 puta veća od Zemlje, što je čini tzv. „super-Zemljom“. Treba joj oko 28 dana da opiše jedan orbitalni krug oko svoje zvijezde, koja se nalazi samo 22 svjetlosne godine daleko od nas, u sazvježđu Škorpiona.

„To je u suštini naš komšiluk. To je u vrlo neposrednoj blizini. Postoji samo oko 100 zvijezda koje su nam bliže“, rekao je Vogt.

Zanimljivo je da zvijezda GJ 667C, pripada trostrukom zvjezdanom sistemu. GJ 667C je patuljak M-klase koji ima oko trećinu mase našeg Sunca, i može se vidjeti teleskopom sa Zemlje, rekao je Vogt.

Otkriće planete oko zvijezde GJ 667C predstavlja iznenađenje za astronome, jer cijeli zvjezdani sistem ima različit hemijski sastav od našeg. U GJ 667C solarnom sistemu je mnogo manja prisutnost teških elemenata (elemenata težih od vodonika i helijuma), kao što su gvožđe, ugljenik i silicijum.

Ovo slučajno otkriće moglo bi da znači da potencijalno naseljivi vanzemaljski svjetovi mogu postojati i u većoj raznolikosti okruženja nego što se ranije mislilo da je moguće, rekli su istraživači.

Detaljni rezultati studije biće objavljeni u časopisu Astrophysical Journal Letters.

Advertisements

Zatvoreno za komentare.