Dotkom pušten uz kauciju

Objavljeno: februar 23, 2012 od strane Ivan Drakic pod Uncategorized
Oznake:,

OSNIVAČ MEGAAPLOUDA (MEGAUPLOAD) Kim Dotkom dobio je u sredu 22. februara pravo na kauciju pošto je novozelandski sudija utvrdio da nema rizika da će pobeći, čime je opovrgnuo dve ranije odluke zbog kojih su ga držali u zatvoru.

Kaucija mu je odbijana jer je predstavnik američkih organa tvrdio da postoji mogućnost da će pobeći pošto poseduje nemački i finski pasoš i verovatno još uvek ima dovoljno novca za beg.

Međutim, u najnovijoj odluci okružnog sudije piše da Dotkom neće pobeći, jer bi time napustio svoju trudnu ženu i troje dece, a usput bi ostao bez značajne imovine i bankovnih računa u nekoliko zemalja pošto bi mu imovina bila oduzeta a računi zamrznuti. Pored toga, sudija je naveo i da je Dotkom izuzetno bogat čovek, ali da američka vlada još od hapšenja nije dokazala da ima pristup tom novcu.

Sudija je imao u vidu i zakletvu finansijske direktorke Megaaplouda u Hongkongu, koja je rekla će voditi računa o Dotkomovim finansijama naglasivši da on nije naročito organizovan čovek. Do sada je utvrđeno da Dotkom ima 59 kreditnih kartica na 13 različitih imena od koji je 21 još uvek važeća. Dotkomovo prvobitno prezime bilo je Šmic (Schmitz), ali je on koristio i neka druga, na primer Kim Vestor i Kim Tim Džim Vestor.

Od trenutka hapšenja Amerikanci su na Filipinima otkrili četiri bankovna računa na ime porodice njegove žene, ali se ispostavilo da na njima nije bilo novca, naveo je sudija, dodajući i da ukoliko bi Dotkom pobegao u Nemačku ili Finsku tamo bi mu se sigurno sudilo, jer mu bekstvo u te zemlje ne bi donelo nikakav imuninet.

Dotkom je pušten uz kauciju ali još nije određen datum kad će se raspravljati o njegovom izručenju u SAD. Ta rasprava bi mogla potrajati četiri dana ali verovatno neće početi pre jula. (M.V.)

Advertisements

Zatvoreno za komentare.