Španija: Iznajmili deo zemlje za uzgoj marihuane

Objavljeno: mart 5, 2012 od strane Ivan Drakic pod Uncategorized
Oznake:, ,

Stanovnici jednog malog španskog sela odlučili su da iznajme deo zemlje za uzgoj marihuane kako bi sebi obezbedili preko potreban prihod.

MADRID – Stanovnici jednog malog španskog sela odlučili su da iznajme deo zemlje za uzgoj marihuane kako bi sebi obezbedili preko potreban prihod.

Za ovu odluku, koja predstavlja jedinstven, premda pravno sumnjiv pokušaj Raskere, sela od 900 stanovnika na severoistoku Katalonije, da se izbori sa visokom stopom nezaposlenosti i recesijom, glasalo je sinoć četiri od sedam odbornika.

Raskera je malo živopisno selo u podnožju planinskog venca u provinciji Taragona koje se uzdiže oko dvorca iz 12. veka.

Prema pisanju lista „Vangardija“, selo polako odumire, jer ga mladi napuštaju u potrazi za poslom.

Ideja stanovnika Raskere je da iznajme zemlju seoskom odboru zaduženom da osnuje kompaniju koja će parcele dalje iznajmiti udruženju korisnika marihuane iz Barselone – ABCDA, spremnom da u ovaj projekat uloži početni kapital od 30.000 evra i otvori 40 novih radnih mesta.

Marihuana bi se u Raskeri uzgajala i pakovala, a celokupna proizvodnja bi bila isporučena članovima udruženja.

„To je dobra prilika koja će selu doneti novac i radna mesta“, kazao je nakon glasanja gradonačelnik Raskere Bernat Pelisa.

Konzumiranje kanabisa u malim količinama nije kažnjivo delo u Španiji, ali zakon strogo zabranjuje njegovu proizvodnju, reklamiranje i prodaju, pa mnogi prognoziraju da ovaj projekat neće moći da zaživi.

Ukoliko se to, ipak, desi, plan Raskere da zaradi u teškim vremenima predstavljaće presedan u zemlji u kojoj mnoga mesta i gradovi pokušavaju da se izbore sa krizom tako što smanjuju troškove gde god je to moguće, posebno u zdravstvu i obrazovanju.

Advertisements

Zatvoreno za komentare.