Ove sedmice odluka o nano SIM karticama

Objavljeno: mart 26, 2012 od strane Ivan Drakic pod Tehnologija
Oznake:

Napredak tehnologije uslovljen je djelimično i korišćenjem prostora. Davno su prošla vremena kada su centimetri i milimetri igrali ulogu u svijetu tehnologija i komunikacija.

To važi i za SIM kartice koje su nekad bile veličine kreditne, dok danas mikro SIM ima mnogostruko manje dimenzije.

Iako najveći broj mobilnih uređaja danas ni sada nema podršku za mikroSIM kartice, već se uveliko govori o novom standardu kartica. Riječ je o Nano SIM karticama čija veličina će iznositi12 x 9 mm.

To je čak 60 odsto manje nego što su dimenzije današnje standardne SIM kartice. Pored toga nano SIM kartica je 15 odsto tanja u odnosu na sadašnje SIM kartice.Nano SIM standard čeka odobrenje od strane Instituta za evropske telekomunikacione propise (ETSI).Trenutno se u svijetu proizvođača vodi pravi mali rat za uvođenje novog sistema nano SIM. Naime, postoje dva suprotstavljena koncepta. Jedan predvode Nokia, RIM i Motorola, dok je na drugoj strani Apple. Problem nastaje jer Apple uz nano SIM standard pokušava da „ugura“  i mehanizam za uvlačenje i cijeli niz svojih patenata. To je ostalim proizvođačima, razumije se, neprihvatljivo. Zasad, koncept Nokie ima dvostruko više pristalica.  Tokom ove  sedmice Evropski institut za telekomunikacijske standarde (ETSI) organizovaće glasanje na kojem bi trebalo da odluči da li će, I u kojoj opciji, biti usvojen novi SIM standard.Prema nezvaničnim informacija Apple sa svojim partnerima  ima većinu oko 270 glasova, dok Nokia ima samo 90 glasova članova ETSI-ja.

Advertisements

Zatvoreno za komentare.