Dogovoreni bolji uslovi rada u „Fokskonu“

Objavljeno: mart 30, 2012 od strane Ivan Drakic pod Tehnologija
Oznake:,

Nezavisna istraga pokazala je “značajne probleme” u radnoj praksi u kineskoj fabrici “Fokskon” za proizvodnju “Eplovih” “ajfonova” i “ajpedova”, preneo je BBC.

Američko Udruženje za pravični rad (FLA) pokrenulo je istragu radnih uslova u “Fokskonu” nakon što su objavljeni izveštaji o dugim radnim časovima i lošoj bezbednosti.
FLA je saopštila da je sada osigurala dogovore o smanjenju radnih časova, zaštiti dogovorene zarade i unapređenju predstavništva radnika.

Niz samoubistava radnika u “Fokskonu” prošle godine skrenulo je pažnju javnosti na radne uslove u tim fabrikama. Prošlog meseca kompanija je objavila da će FLA obaviti nezavisnu istragu.

FLA i “Fokskon” su se dogovorili da primene standarde ovog udruženja što se tiče časova rada do jula 2013. godine. Prema tome bi zaposleni u fabrici radili u legalnoj granici od 49 časova nedeljno.
Rezultati istrage objavljeni su u vreme kada je izvršni direktor “Epla” Tim Kuk posetio objekte “Fokskona”. Kuk je obišao novu fabriku „Fokskona“, u okviru tehnološkog parka “Zengzou”, koji zapošljava 120.000 radnika.

Advertisements

Zatvoreno za komentare.