Lazović: Crna Gora neće potpisati sporazum ACTA!

Objavljeno: mart 30, 2012 od strane Ivan Drakic pod Tehnologija, Uncategorized
Oznake:, ,

Ako trenutna verzija kontroverznog trgovinskog sporazuma ACTA stigne u Crnu Goru, odgovor Vlade će biti – ne, kazao je ministar za informaciono društvo Vlade Vujica Lazović, prenosi televizija IN.

ACTA je sporazum koji se bori protiv kršenja prava intelektualne svojine, a milioni aktivista širom svijeta tvrde da se pokušava ograničiti sloboda Interneta. Jedini učesnik rasprave koji je zastupao ACTU bio je direktor Zavoda za intelektualnu svojinu, Novak Adžić.

– Mi imamo značajnu rezervu prema ovom sporazumu, i  ukoliko budemo u obavezi da se u skorije vrijeme o njemu izjasnimo sigurno ćemo biti protiv, rekao je Vujica Lazović.

Sporazum ACTA treba da štiti prava intelektualne svojine, a u tajnosti su ga pripremile najravijenije zemlje širom svijeta. Međutim, aktivisti upozoravaju da će ACTA ograničiti slobodu Interneta, da će internet provajderi zavirivati u našu privatnost, a sve što se okrakteriše kao piraterija biće kažnjeno.

Oni tvrde da su sporazum ACTA isforsirali veliki filmski studijji koji se plaše interneta, ali da ne treba biti u iluziji da oni gube novac i zatvaraju se zbog piraterije.

– Profiti diskografskih kuća danas su veći nego bilo kada u istoriji. Profiti filmskih studija su veći nego bilo kada u istoriji, kazao je Vladimir Vulić, asistent na Ekonomskom fakultetu.

Jedini koji se izjasnio za usvajanje sporazuma bio je Novak Adžić.

– To je isto kao kada pođete u prodavnicu, uzmete artikle i kažete: ja bih to uzeo, to je moje ljudsko pravo, da se hranim, kazao je Adžić.

On je dodao da ACTA nije toliko opisna koliko se doima i da ona „neće mijenajti ništa u tom smsilu, kako se koristi internet i društvene mreže, jer se ne uvode nova pravila“.

Međutim, ostali učesnici konferencije su negodovali ovaj stav i pomenuli da ACTA upravo krši pravo na privatnost.

– Da li mi imamo zakon o intelektualnoj svojini, zašto nam treba drugi zakon, upitao je Dejan Abazović iz Centralne banke.

ACTA sporazum je potpisan 1. oktobra 2011. godine, a potpisale su ga SAD, Australija, Japan, Kanada, Maroko, Novi Zeland, Singapur i Južna Koreja.

U januaru 2012. godine, Evropska unija i 22 njene, države članice takođe su potpisale ovaj sporazum, tako da ukupan broj potpisnica sada iznosi 31. Nijedna od potpisnica još uvijek nije ratifikovala ovaj sporazum. Sporazum će stupiti na snagu kada ga bude ratifikovalo 6 država potpisnica.

foto: gov.meImage

Advertisements

Zatvoreno za komentare.