„Anonimusi“ iz Srbije: Neće biti rušenja interneta

Objavljeno: mart 31, 2012 od strane Ivan Drakic pod Tehnologija
Oznake:,

Velika većina svetskih „Anonimusa“ ne podržava ovu akciju – naglašavaju domaći, povodom najava da će u subotu biti zaustavljen internet.

„OPERACIJU pomračenja“, podržava veoma mali broj „Anonimusa“ među kojima nismo mi. Potpuno smo sigurni da od te akcije neće biti ništa – ovo za „Novosti“, posle pretnje svetskih „Anonimusa“ da će u subotu zaustaviti internet, poručuju „Anonimusi“ iz Srbije.

– Pošto „Anonimusi“ nemaju članstvo, nego bilo ko može da bude član i da pokreće akcije, često se dešavaju ovakve „operacije“ koje u stvari velika većina „Anonimusa“ ne podržava – kažu domaći „Anonimusi“. – „Operasion global blek aut“ ili „Operacija pomračenje“, kako su je domaći mediji preveli, pokrenuta je pre skoro mesec dana, a samo nekoliko dana posle toga, počeli su da pristižu demanti sa svih priznatijih „Tviter“ i „Fejsbuk“ naloga vezanih za naš pokret.

Takva vest nedavno je stigla sa „Tviter“ naloga jedne od najpriznatijih „Anonimus“ grupa iz Njujorka. Pošto su svetski mediji preneli vest da će, u znak protesta protiv zakona o zaštiti autorskih prava SOPA, Vol strita, bankara i neodgovornih svetskih vođa, potpuno ugasiti internet 31. marta, „Anonimusi“ su na svom profilu demantovali ovu akciju.

Ipak, pojedini poznavaoci smatraju da je rušenje „mreže“ moguće izvesti ako bi se na najvišem nivou izveo napad u kojem bi se internet server preplavio sa toliko zahteva da više ne bi bio u stanju da odgovori na legitimne zahteve, što bi se zatim prenelo na celu „mrežu“.

Britanski stručnjak i profesor Alan Vudvord za Bi-Bi-Si je rekao da će, ako „Anonimusi“ uspeju, zapravo oboriti telefonski imenik čitavog interneta i tako ga učiniti – beskorisnim.

– To bi moglo da se postigne tako što bi hakeri tuđe kompjutere uz pomoć virusa pretvorili u „robote za slanje zahteva“, pri čemu vlasnici računara toga ne moraju da budu ni svesni – rekao je Vudvord.

Ista ova tehnika korišćena je krajem februara kada je sprečen pristup stranici Interpola, što je samo jedna od mnogih organizacija koje su bile „žrtve“ hakera proteklih godina.

Hakerske grupe „Anonimusi“ postoje od 2008. godine i predstavljaju neformalnu grupu na internetu koja se bori protiv veb cenzure i svega što predstavlja krupni kapital. Smatraju se naslednikom „Vikiliksa“, a u brojnim državama postoje ogranci „anonimnih“, i svi su manje ili više međusobno povezani.

MARKOVIĆ: NEĆE DOĆI DO GAŠENJA INTERNETA

Infrastruktura koja služi da internet funkcioniše tako je napravljena da je vrlo teško izvesti akciju kojom bi došlo da gašenja interneta rekao je Slobodan Marković iz Uprave za digitalnu agendu, povodom najave hakerske grupe „Anonimus“ da će u subotu potpuno zaustaviti internet.

„Neće doći do gašenja interneta“, rekao je Marković za RTS i dodao da ta grupa preti napadom na nekih 13 osetljivih lokacija koje služe za prevođenje numeričkih adresa.

Ukazujući da ne zna kako bi izgledala Srbija bez interneta, on je obijasnio da je nemoguće na takav način zaustaviti rad interneta i dodao da su mnogi pokušavali, ali da se nijednom nije desilo da internet padne.

„U najgorem slučaju mogu da se dese neka usporenja na određenim delovima interneta odakle dolazi najviše podataka, ali ne nešto što bi trajalo duže od desetak minuta, pola sata“, rekao je Marković i dodao da bi se desilo nešto strašno napad bi morao da traje nekoliko dana.

Zatvoreno za komentare.