Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva

Objavljeno: maj 22, 2012 od strane Ivan Drakic pod Tehnologija
Oznake:

Ministarstvo za informaciono će sjutra 17. maja obilježiti Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana telekomunikacija i informacionog društva je “Žene i djevojčice u ICT-u“.

„Snaga informaciono-komunikacionih tehnologija treba da bude usmjerena upravo ka stvaranju novih digitalnih mogućnosti koje će staviti tačku na diskriminaciju i osnažiti žene u pravcu ostvarivanja prava na mjesto koje im pripada u društvu. Crna Gora je odavno prepoznala značaj informaciono-komunikacionih tehnologija za sopstveni progres i ovoj oblasti posvetila je veliku pažnju, izdižući je na nivo prioriteta u svojim razvojnim planovima“, navodi se u sapoštenju Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije koje je prije tri dana dobilo nagradu od Međunarodne unije za telekomunikacije za promociju informacionog društva među osobama s invaliditetom

Iz Ministarstva poručuju da je Crna Gora dostigla zavidan stepen razvoja informatike i telekomunikacija i da je po mnogim rješenjima koja se primjenjuju u svakodnevnom životu, bilo građana, bilo privrede, lider u regionu.

„O tome najbolje svjedoče najnoviji rezultati istraživanja Svjetskog ekonomskog foruma, po kojem je Crna Gora svrstana na 46. mjesto , ispred većine zemalja jugoistočne Evrope“, kaže se u saopštenju.

Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva – 17. maj, obilježava se povodom ustanovljenja Međunarodne unije za telekomunikacije. Ovo je jedna od najstarijih međunarodnih organizacija, osnovana 1865. godine, potpisivanjem Međunarodne telegrafske konvencije. Cilj obilježavanja ovog datuma u svijetu jeste da se afirmišu informaciono-komunikacione tehnologije, odnosno značaj koji imaju za razvoj savremenog društva.

Advertisements

Zatvoreno za komentare.