NFC nova tehnologija – NAČIN PLAĆANJA

Objavljeno: maj 25, 2012 od strane Ivan Drakic pod Tehnologija
Oznake:, ,

NFC je relativno nova tehnologija koja postaje sve zastupljenija u proizvodnji mobilnih telefona. Ova tehnologija pruža razmenu kontakata, video snimaka, slika i multimedijalnih sadržaja samim dodirom sa drugim telefonom istog ili različitog proizvođača.

NFC je bezbedan sistem prenosa i kao takav poslužio je za još jednu vrstu tehnoloških novotarija, koja postaje primarna u svetu a kako se očekuje i kod nas. Mi smo hteli da vam donekle pojasnimo o čemu se zapravo radi. Pored prenosa multimedije postoji i opcija plaćanja kroz ovu tehnologiju što smatraju stručnjaci u narednih nekoliko godina ozbiljno uzdrmati popularne platne kartice koja je na našem tržištu zastupljena od 2000 godine.

Projekat NFC koji je daleko bezbedniji od do sada svih vidova plaćanja robe i usluga. Mogućnost da izvršite plaćanje ovom tehnologijom je jednostavno a dovoljno je samo prisloniti telefon koji poseduje NFC opciju uz terminal na prodajnom mestu.

Za ovakvo plaćanje potrebno je od operatera preuzeti specijalnu SIM karticu koja u svom čipu ima učitan PayPass aplikaciju. Svi podaci sa Mastercard platne kartice nalazice se na vašem SIM-u koji ispunjava stroge kriterijume i bezbednosne standarde. Adekvatno ažuriranje podataka na računu vrši se putem mobilne mreže i time ne postoji mogućnost zloupotrebe. Prilikom naplate na terminalu dodirom telefona sa NFC označenim mestom telefon traži sinhronizaciju i kroz nekoliko sekundi sa računa skida se naplaćeni iznos.

Ovaj pilot projekat prvi u Srbiji započeo je operater „Telekom Srbija“ specijalnom karticom u saradnji sa Banka „Intesa“ dok će smatraju stručnjaci korisnici moći preuzeti ovu tehnologiju u zadnjem kvartalu ove godine.

Zatvoreno za komentare.