Dell priprema tablični računar sa Windowsom 8

Objavljeno: maj 26, 2012 od strane Ivan Drakic pod Tehnologija
Oznake:, ,

SUDEĆI PREMA TEKSTU KOJI SE POJAVIO na veb lokaciji Neowin, i kompanija Dell se uvrstila u red proizvođača koji pripremaju novi model računara sa predstojećim Microsoftovim operativnim sistemom Windows 8.

U tekstu se navodi da Dell priprema tablični računar namenjen poslovnim korisnicima. Objavljene su i karakteristike tog modela koje ga ne izdvajaju od sličnih modela drugih proizvođača.

Dellov računar ima ekran dijagonale 25,6 centimetara (10,1 inča) rezolucije 1366 x 768 piksela, Intelov dvojezgarni procesor Atom zasnovan na arhitekturi Clover Trail, Intelovu integrisanu grafiku, 2 GB DDR2 memorije na 800 MHz, do 128 GB prostora za skladištenje u vidu diska sa fleš memorijom (SSD) i dve kamere od kojih prednja ima rezoluciju 2 megapiksela, a zadnja rezoluciju 8 megapiksela. Debljina računara iznosi svega 10,2 milimetra, a težina oko 700 grama. Prema ovim specifikacijama, Dellov računar je sličan HP-ovom modelu Slate 8, o kome se nešto više čulo prošlog meseca.

Ono što izdvaja Dellov tablični računar od sličnih modela je ponuda bezbednosnih opcija. Računar ima bezbednosni procesor sa podrškom za novu tehnologiju TPM (Trusted Platform Module) koja povećava bezbednost novim metodama autentifikacije i ležište za sigurnosnu bravicu. Opciono će moći da se naruče i modeli sa čitačem otisaka prstiju ili čitačem pametnih kartica, Dellovim bezbednosnim softverom Data Protection i podrškom za alatku za šifrovanje Bit Locker.

Časopis CNet je prošlog meseca objavio da desetak proizvođača priprema tablične računare sa Windowsom 8 koji su zasnovani na procesorima Clover Trail. Više od polovine tih računara predstavljaju hibridni modeli (tablični/prenosivi računar), a u prodaji će se pojaviti najverovatnije u novembru. Dellov računar očigledno spada među te modele koje najavljuje CNet, ali se u članku na lokaciji Neowin nagađa da kompanija možda priprema još neki model sa Windowsom 8.

Ukoliko specifikacije HP-ovog i Dellovog modela predstavljaju neki pokazatelj, očigledno je da se računari sa Windowsom 8 neće mnogo razlikovati u pogledu hardverskih karakteristika. Njihovi proizvođači će najverovatnije pokušati da nadmaše konkurente u pogledu cene i dizajna, posebno u slučaju hibridnih modela, kao i u ponudi dodataka kao što su tastatura, priključna stanica ili uređaj za unošenje podataka, koji bi zamenio klasičnog miša. Veoma malo detalja je do sada izneto o ovim karakteristikama modela koji se pripremaju, ali će se o njima verovatno čuti više u narednim danima kako se bližimo pojavljivanju Windowsa 8. (M.B.)

Advertisements

Zatvoreno za komentare.