Deoničari tužili Fejsbuk, Zakerberga i kompaniju Morgan Stenli

Objavljeno: maj 26, 2012 od strane Ivan Drakic pod Tehnologija, Zanimljivosi
Oznake:, , ,

MANJE OD NEDELJU DANA PO IZLASKU Fejsbuka na berzu, njegovi novi deoničari su u sredu podneli kolektivnu tužbu protiv kompanije, njenog izvršnog direktora Marka Zakerberga, njenog finansijskog jemca, kompanije Morgan Stenli i drugih.

U tužbi se navodi da su Fejsbukovi rukovodioci, uključujući Zakerberga, finansijskog direktora Dejvida Ebersmana, članove upravnog odbora, kompaniju Morgan Stanli i druge, namerno prikrili negativne prikaze o potencijalu rasta prihoda kompanije pre njenog prošlonedeljnog pojavljivanja na berzi.

Fejsbukovi zvaničnici i njegovi investitori imaju razloga za zabrinutost, jer je tužbu podnela avokatska firma Robins Geler Radman & Daud iz San Dijega koja je deoničarima Enrona izdejstvovala sedam milijardi dolara od njegovih investitora.

Analitičari smatraju da bi ovo moglo da bude veoma nezgodno ukoliko se ispostavi da je nešto urađeno kako ne treba. Pokaže li se da su raspolagali skrivenim informacijama, moglo bi se desiti da će platiti milione dolara odštete.

Da stvar bude još teža, izgleda da prvu javnu ponudu deonica Fejsbuka istražuju američka Komisija za hartije od vrednosti i berzanske poslove (U.S. Securities and Exchange Commission, SEC) i Regulatorna uprava finansijske industrije.

Iznenađenje je počelo još prošlog petka kad Fejbukove deonice nisu uspele da postignu vrednost od 50 do 90 dolara kao što su neki stručnjaci očekivali. Umesto toga, prvi dan trgovanja deonicama završio se na vrednosti koja je tek neznatno bila viša od inicijalne ponude od 38 dolara po deonici. U ponedeljak je vrednost deonica pala na 34 dolara a u utorak na 31.

Prve sumnje su se pojavile već u ponedeljak popodne kad je Rojters objavio da su analitičari u kompaniji Morgan Stenli, koja je glavni jemac i distributer ponuđenih deonica, smanjila svoje prognoze o prihodu Fejsbuka a da o tome nije obavestila većinu investitora.

U tužbi je navedeno da je prodat 421 milion Fejsbukovih deonica čija je vrednost u sredu pre podne iznosila oko 32 dolara. „Dok su optuženici napunili džepove milijardama dolara, tužioci su pretrpeli gubitke koji su u međuvremenu narasli na preko dve i po milijarde“, navodi se u tužbi.

U mesecima koji su prethodili Fejsbukovom izlasku na berzu, sve je više narastalo uzbuđenje, koje je početkom prošle nedelje preraslo gotovo u pomamu. Fejsbukovo ime je punilo naslove novina i mrežnih stranica i postalo glavna tema televizijskih vesti i razgovora po kancelarijama.

U poslednjih nekoliko nedelja pre izlaska na berzu kompanija je čak pretrpela i nekoliko neprijatnih udaraca. Njen osnivač i izvršni direktor Mark Zakerberg javno je kritikovan što se na prezentaciji pred investitorima s Volstrita pojavio u duksu s kapuljačom, zbog čega su se neki zapitali da li je ovaj 28-godišnjak dovoljno zreo da vodi veliku javnu kompaniju.

I dok su se postavljala pitanja može li ova društvena mreža da monetizuje svoju rastuću bazu mobilnih korisnika, Dženeral motors (General Motors) je povukao svoj ugovor o oglašavanju neposredno pred izlazaka Fejsbuka na berzu, uz obrazloženje da od tih oglasa nema neke koristi.

Pošto bi tužba, istraga koju vodi SEC i loši napisi u štampi mogli prilično ugroziti imidž kompanije i čak je primorati na promenu rukovodstva, neki analitičari smatraju da bi Fejsbuk trebalo da angažuje profesionalni tim za upravljanje kriznim situacijama. (M.V. PC MicroWorld)

Zatvoreno za komentare.