Epl ‘ubija’ proizvođače kompjutera

Objavljeno: maj 26, 2012 od strane Ivan Drakic pod Tehnologija, Zanimljivosi
Oznake:, , , ,

Svetsko tržište kompjutera se menja a investitori počinju da strahuju za njegovu budućnost jer popularnost raste samo proizvodima kao što su Eplov ajped.

Istovremeno, proizvođači tradicionalnih kompjutera smanjuju cene u borbi za klijente, što vodi smanjenju njihovih marži i prihoda.

Američki proizvođač kompjutera Del objavio je ove nedelje procenu pada prihoda za ovu godinu, posle čega je cijena njegovih akcija na berzi pala za 17,18 odsto, na 12,49 dolara. Time je ovaj gigant na tržišnoj kapitalizaciji samo za jedan dan izgubio više od četiri milijarde dolara.

Del se sve više sreće sa konkurencijom kineskog proizvođača Lenovo, koji je objavio da je u protekloj fiskalnoj godini ostvario rekordni prihod od 582 miliona dolara pre oporezivanja, što je porast od 63 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Zajedno sa firmom Hjulit Pakard, koja je najavila smanjenje radne snage za osam odsto, odnosno ukidanje 27.000 radnih mesta do 31. oktobra 2014. godine, među kojima 9.000 ove godine i proizvođačem harvarda IBM, Del pokušava da privuče korisnike iz redova velikih firmi.

Procenjeni pad prihoda Dela povećava zabrinutost da li je strategija firme dobro postavljena, ukazuju analitičari.

Izgleda da Del sada čeka izdavanje novog operativnog sistema „vindouz 8“ koji bi mogao da ojača njegovu poziciju na tržištu tableta.

Izvor: B92

Advertisements

Zatvoreno za komentare.