„Fejs“ bruka decenije

Objavljeno: maj 26, 2012 od strane Ivan Drakic pod Tehnologija, Vijesti, Zanimljivosi
Oznake:,

Emisija dionica socijalne mreže Fejsbuk se sve više pretvara u jedan od najlošijih izlazaka na berzu u ovoj deceniji. Vrijednost dionica pada. Osnivač Zukerberg je već prvog dana „pokupio kajmak“.

Mnogi ulagači očito nisu izvukli nikakvu pouku iz propasti dot.com kompanija početkom ovog vijeka. Tada su mnogi ulagači na berzi samo za nekoliko nedjelja svoje vile zamijenili gradskim stanovima za socijalne slučajeve, a Ferrarije mjesečnom kartom za javni prevoz i na najbolniji način naučili zlatno pravilo: nikad ne kupuj dionice preduzeća o kojem ne znaš kako zarađuje novac i gdje se se tvrdi da se može očekivati da će ga zarađivati još više.

Socijalna mreža Fejsbuk je svjetski fenomen i mnogi su se polakomili na činjenicu da ima gotovo 900 miliona korisnika i da samo „brend“ Fejsbuka vrijedi milijarde. Ne samo veliki investitori, nego i mnogi građani su poželjeli da postanu suvlasnici „njihovog“ Fejsbuka pa je tako prvog dana trgovine dionicama, uprkos nevjerovatnim „kiksevima“ i greškama u emisiji dionica, njegova vrijednost odletjela do nevjerojatnih 104 milijarde dolara. I to za kompaniju čiji je ukupan promet 2011. hladne glave gledajući – bio jedva tridesetina te vrijednosti, 3,7 milijardi dolara, a dobit jedna milijarda.

Samo nedjelju dana kasnije je vrijednost dionica Fejsbuka izgubila gotovo petinu svoje vrijednosti, a čitavim izlaskom ove socijalne mreže na berzu se sve više bave advokati i sudovi. Postoje ozbiljne sumnje, tvrdi advokatska kuća Hagen Bermans, da su određene banke – ali samo izabranim velikim investitorima, od srca savjetovale da drže prste i svoj novčanik podalje od dionica Fejsbuka jer „poslovanje Fejsbuka raste sporije nego što se može očekivati.“

Utoliko već pljušte tužbe i protiv tih banaka, ali i protiv Fejsbuka i njegovih donedavnih vlasnika. Posla ima i za službu za kontrolu poslovanja hartijama od vrijednosti jer se već na početku poslovanja dogodio upravo neviđen „kiks“: dionice su se pojavile sa pola sata zakašnjenja – na berzi je to prava vječnost, a zbog ogromnog interesovanja za dionice Fejsbuka je došlo i do kolosalne zbrke tako da su te dionice dobili i investitori koji ih uopšte nisu htjeli. Riječ je o oko 30 miliona dionica Fejsbuka tako da pljušte tužbe i protiv investicione kuće „Morgan Stanley“ koja je organizovala emisiju dionica ove socijalne mreže.

Kupite moje dionice!

Mnogi su se morali riješiti neželjenih dionica – uz poprilične gubitke. Zapravo je od prvog trena vrijednost dionice počela da „klizi“ ispod početne cijene od 38 dolara, ne na kraju jer su i mnogi novopečeni milijarderi iz samog Fejsbuka barem dio svojih dionica odlučili da pretvorite u „pravi“ novac. Među njima je i Mark Zukerberg koji je već u prvim trenucima trgovanja na prodaju ponudio svoje dionice u vrijednosti od oko jedne milijarde dolara.

Doduše, on još ima dionica u vrijednosti od oko 16 milijardi, a istini za volju se mora reći i da mu novac nije bio potreban za luksuz i raskoš – nego da plati porez koji je već odavno dugovao poreskoj upravi SAD-a.

U svakom slučaju, mnogi koji su i kupili dionice Fejsbuka to nisu učinili zbog njegovog skromnog prometa i još skromnije godišnje zarade, nego u nadi da će neki „veliki“ IT ili medijski koncern poželjeti da preuzme Fejsbuk.

Vjerojatno će se to i dogoditi, ali za sada je i takvim velikim kompanijama pametnije da sačekaju da se smiri ova histerija – i da vrijednost dionica Fejsbuka još više padne. Tako „Bloomberg“ procjenjuje da će već do kraja ove godine dionica vrijedjeti najviše 22 dolara – čitavih 45% manje nego prvog dana izlaska Fejsbuka na berzu.

Advertisements

Zatvoreno za komentare.