Suosnivač Fejsbuka odrekao se američkog državljanstva

Objavljeno: maj 26, 2012 od strane Ivan Drakic pod Tehnologija, Zanimljivosi
Oznake:, ,

ZA VEĆINU IMIGRANATA U SAD, DAN kada dobiju američko državljanstvo je jedan od najvažnijih trenutaka u njihovom životu, jer je to dug i naporan proces koji zahteva da se prethodno provedu godine u toj zemlji, nauči njena istorija i položi zakletva odanosti.

I dok bi neki za ovakvu priliku dali sve, za tridesetogodišnjeg suosnivača Fejsbuka, Eduarda Saverina, američko državljanstvo ima sasvim određenu cenu. Umesto da plati porez na zaradu koju će steći predstojećim izlaskom Fejsbuka na berzu, Saverin se odrekao američkog državljanstva da bi uštedeo nešto novca.

Saverin koji je rođen u Brazilu, postao je američki državljanin 1998, šest godina pošto se 1992. preselio u SAD. Međutim, prošle godine se odrekao američkog državljanstva i postao stanovnik Singapura, u kome nema poreza na stečeni kapital. Ovim potezom će uštedeti priličnu sumu novca ako se ima u vidu da je će njegov četvoroprocentni udeo u Fejsbuku vredeti između tri i četiri milijarde dolara.

Saverin se ipak neće izvući a da ne plati baš ništa, jer će za odricanje od državljanstva morati da plati tzv. „izlazni porez“ na svoj deonički udeo u Fejsbuku. U osnovi moraće da plati porez na uvećanje kapitala nastalo rastom vrednosti Fejsbuka u vreme dok je bio američki državljanin. I pored toga, pošto se državljanstva odrekao pre nego što je vrednost Fejsbuka dostigla rekordan iznos nakon objavljivanja da će izaći na berzu, poreska osnova će mu biti znatno manja nego da je čekao tu objavu.

Iz finansijske prespektive odricanje od američkog državljanstva zarad koristi proistekle iz smanjenog poreza smatra se odličnom idejom. Štaviše, sve je više ljudi koji se slažu s tom ocenom – prošle godine se njih 1.780 takođe odreklo državljanstva, što je značajno povećanje u odnosu na 2008. kad je zabeleženo samo 235 takvih slučajeva. Zapravo, izbegavanje plaćanja američkih poreza postaje sve razvijenija industrija – suosnivač Pejpala (PayPal) i jedan od prvih investitora koji su novac uložili u Fejsbuk, Piter Til, uložio je novac i u jedan eksperiment čiji je cilj da se duž obale Kalifornije naprave ploveći gradovi koji će biti van domašaja Ujka Sama. (M.V.)

Advertisements

Zatvoreno za komentare.