Via najavila računar od 50 dolara

Objavljeno: maj 26, 2012 od strane Ivan Drakic pod Tehnologija
Oznake:,

CENA PERSONALNOG RAČUNARA SE U utorak spustila prilično nisko, jer je tajvanski proizvođač čipova Via tog dana objavio da će svoj računar APC s namenski prilagođenm verzijom Androida 2.3 prodavati po ceni neznatno nižoj od 50 dolara (preciznije rečeno za 49 dolara).

Njen računar je zapravo mini matična ploča bez kućišta, ali ima sve neophodne komponente da se od nje sklopi funkcionalan personalni računar. Na mrežnoj stranici kompanije piše da će se APC u prodaji pojaviti u julu, ali će tastatura, miš i monitor morati da se kupe odvojeno.

Kompanija ovaj jeftini računar nudi kao zamenu za stone računare s Vindousom (Windows), koja će služiti za krstarenje internetom i korišćenje osnovnih poslovnih aplikacija. Pošto APC podržava i HD video potencijalno se može upotrebiti i kao jeftina zamena za kućni bioskop.

„Skupi, preterano moćni procesori i naduvan softver nisu više važni. Svesni toga u stanju smo da smanjimo potrošnju do tačke koja bi i štedljivu sijalicu učinila ljubornom“, navodi kompanija na svojoj strani.

Slične jeftine računare s Linuksom kao što su Raspberi paj (Raspberry Pi) i Biglboun (BeagleBone) često koriste hakeri i sam-svoj-majstori. S cenom od 50 dolara APC nije pretekao Raspberi paj koji košta 35 dolara, ali jeste Biglboun koji košta 90 i ima brži procesor.

Za 50 dolara APC nudi integrisanu DDR3 memoriju kapaciteta 512 MB i fleš skladište podataka od 2 GB, četiri USB priključka (za tastaturu, miša i spoljašnji disk) kao i VGA i HDMI priključke za televizor ili monitor. Procesor mu je zasnovan na nešto starijem ARM-ovom dizajnu koji proizvodi tajvanska Vondermedija (WonderMedia).

Ploča staje u standardno Mini-ITX kućište i troši svega četiri vata u mirovanju a 13,5 vati kad radi punom snagom, što je znatno manje od standardnih računara. (M.V.)

Advertisements

Zatvoreno za komentare.