Uskoro još manje SIM kartice

Objavljeno: maj 28, 2012 od strane Ivan Drakic pod Tehnologija
Oznake:, , , , ,

Četiri velike kompanije, RIM , Motorola , Epl (Apple) i Nokia napokon su pronašle zajednički jezik oko standarda i izgleda novih SIM kartica.

Nove nano-SIM karitice imaju dimenzije 8 x 12 milimetara, a zamijeniće micro SIM kartice koje je prvi počeo da koristi Epl na Ajfonu (iPhone), a nakon toga su i ostali proizvođači krenuli s tom praksom.

(foto: B92)

Suparništvo oko izrade novog standarda SIM kartice između četiri kompanije traje već duže vrijeme, a pokušaji guranja sopstvenih rješenja najčešće bi završavali prepirkama i odbijanjem prijedloga.

Najviše nesuglasica je bilo oko dizajna gdje su RIM i Samsung insistirali na izgledu koji bi omogućio „push-push“ mehanizam, odnosno stavljanje i vađenje kartice pritiskom, slično kao kod memorijskih kartica.

S druge strane Eple je uporno insistirao na suprotnom što ne iznenađuje s obzirom na to da u svojim telefonima koristi SIM fioke.

Kompromisno rješenje ima jednostavan pravougaoni dizajn sa usjekom na jednoj strani.

Hoće li novo rješenje biti usvojeno i kada možemo očekivati nove SIM kartice znaćemo nakon 31. maja kada se sastaju članovi ETSI -ja (European Telecommunications Standards Institute), prenose mediji.

Zatvoreno za komentare.