IBM: Za 5 godina kompjuteri sa ljudskim čulima

Objavljeno: decembar 18, 2012 od strane Ivan Drakic pod Tehnologija
Oznake:

Kompjuteri će do kraja 2017. godine raspolagati funkcijama vida, mirisa, dodira, ukusa i sluha zahvaljujući novim osetljivim senzorima i ostalim inovacijama, navode stručnjaci IBM-a.

„Za pet godina moći ćemo nešto da dodirnemo preko svog mobilnog telefona,“ kaže Berni Mejerson, potpredsednik IBM-ovog odeljenja za inovacije.

Foto:IBM

Foto:IBM

„Ako kupujete tkaninu određene teksture, moći ćete da pređete rukom preko ekrana i osetite kako dodirujete baš tu tkaninu. To nije nemoguće, kao što se možda sada čini“, rekao je Mejerson zaMashable.

IBM svake godine objavljuje listu od pet tehnoloških inovacija koje možemo da očekujemo u bliskoj budućnosti, iako izgledaju kao da su stigle iz naučno-fantastičnih filmova. Kompanija je ove godine najavila eru „kognitivnih sistema“, odnosno mašina koje će moći da uče, prilagođavaju se, osećaju svet oko sebe i stiču iskustva. Ovi kompjuteri imitiraće ljudska čula na sopstveni način. Da bi se oponašao osećaj dodira na ekranima smartfona, Mejerson predviđa ugradnju specijalnih provodnika, skoro nevidljivih elemenata koji mogu da proizvedu vibracije i osećaj u prstu.

Kompjuteri budućnosti moći će da prepoznaju bebin plač i da kroz pozadinsku buku obrate pažnju na emocije, osećaje i želje proučavanjem promena u frekvenciji i tonu zvuka.

Mašine će na sličan način moći da steknu znanje o našim ukusima dok posmatraju šta jedemo. Kada se hrana pokvari, ona počinje da oslobađa male količine amonijaka. Kompjuter bi mogao da oseti taj miris mnogo brže nego čovek i da na vreme objavi upozorenje o stanju hrane u frižideru.

„To je izvodljivo. Vreme od pet godina je sasvim razumno. Ponešto od toga radimo već danas“, rekao je Mejerson.

Zatvoreno za komentare.