Blackberry nije na prodaju

Objavljeno: novembar 4, 2013 od strane Ivan Drakic pod Tehnologija
Oznake:

Kanadska kompanija Blackberry odustala je od prodaje, saopštivši da će zameniti svog dosadašnjeg generalnog direktora Torstena Hajnsa.

TORONTO – Kanadska kompanija Blackberry odustala je od prodaje, saopštivši da će zameniti svog dosadašnjeg generalnog direktora Torstena Hajnsa, dok će kompanija Fairfax koja je bila zainteresovana za kupovinu, u Blackberry uložiti milijardu dolara.

Fairfax je najveći pojedinačni vlasnik akcija Blackberry-a (10 odsto) i uz druge investitore uložiće novac za privlačenje drugih investitora, prenela je agencija Asošiejted pres.

Torsten, koji je u januaru 2012. godine došao u Blackberry da bi pomogao oživljavanje kompanije, sada, nakon relativnog neuspeha sa novom serijom Blackberry 10 telefona, odlazi sa rukovodeće funkcije, na kojoj će ga kao vršilac dužnosti zameniti Džen Čen, iz uprave kompanije.

BlackBerry-Logo-Mobile-2012

Pre oko dva meseca Fairfax je izrazio zainteresovanost da za 4,7 milijardi dolara kupi celokupnu kanadsku kompaniju, ali nije uspeo da prikupi dovoljno novca.

Nakon što su se pojavile vesti da je Blackberry odustao od prodaje, akcije kompanije su pale za 1,02 dolara (13 odsto) i sada iznose svega 6,75 dolara.

Nekada jedan od najvećih svetskih proizvođača mobilnih telefona od 2008. godine nalazi se u velikoj krizi i ne uspeva da se suprotstavi velikom rastu Apple-a i Samsunga.

Pošto su gubici ove godine premašili milijardu dolara, Blekberi je otpustio oko 4.500 hiljade ljudi, ili blizu 40 procenata svih zaposlenih.

Iako su akcije kompanije na berzi u poslednjih pet godina pale za više od 95 odsto, i sada drže manje od pet procenata severnoameričkog tržišta, Blekberi i dalje poseduje impresivan portfolio patenata, sa oko 10 hiljada, koji se odnose na bežične tehnologije, bezbednost i softver.

Advertisements

Zatvoreno za komentare.