Bivši agent NSA radi na razvoju telefona koji štiti privatnost korisnika

Objavljeno: januar 17, 2014 od strane Ivan Drakic pod Tehnologija, Vijesti, Zanimljivosi

Blackphone će biti predstavljen na Kongresu mobilnih komunikacija u Barseloni, koji počinje 24.02.2014. godine

Blackphone (Foto: mashable.com)

Blackphone (Foto: mashable.com)

Najavljeni telefon Blackphone trebalo bi da štiti privatnost korisnika od bilo koga ko želi da pristupi njegovim ličnim podacima, pa čak i od Američke Nacionalne službe za bezbjednost (NSA), piše Mashable.

Iza telefona stoje mnoge važne figure iz područja računarske sigurnosti, među kojima i Fil Cimerman, kreator protokol za šifrovanje podataka PGP ( Pretty Good Privacy) i bivši agent ši agent NSA.

Blackphone radi na Android verziji PrivatOS i omogućiće korisnicima da obavljaju sigurne telefonske pozive i video razgovore, razmjenjuju poruke, te prenose podatke i skladište ih.

Tačne specifikacije telefona nisu saopštene, ali iz američke kompanije Silent Circle, koja telefon razvija u partnerstvu sa Geeksphone iz Španije, navode da će biti visokokvalitetan pametni telefon.

„Blackphone korisnicima pruža sve što je potrebno kako bi im bila obezbijeđena privatnost i kako bi mogli da kontrolišu komunikaciju“, rekao je Cimerman.

Silent Circle je američka kompanije fokusirana na enkripciju podataka, a Geeksphone je kompanija iz Španije, koja razija uređaje za Firefox operativni sistem.

Advertisements

Zatvoreno za komentare.