Azija spasava američke IT gigante

Objavljeno: februar 7, 2014 od strane Ivan Drakic pod Tehnologija
Oznake:, , ,

Američke internet kompanije zahvaljujući Aziji i dalje rastu. Da nije Azije, imale bi velikih problema da nastave da cvjetaju. Bez Azije njihov profit bi opao a to bi izazvalo gnijev investitora. Ovaj trend se može preslikati na svaku veliku tehnološku kompaniju od Kupertina do Redmonda.

Apple 

U svom posljednjem izvještaju o zaradi, Wall Street Journal primjećuje da su Kina i Japan najvažnija mjesta kada je rast kompanije u pitanju. Obezbjeđivanje ugovora sa China Mobileom predstavlja jednu od najboljih vijesti kada je zarada u pitanju za Apple u 2014. godini. Apple je u prošlom kvartalu prijavio zaradu od 8.8 milijardi dolara u Kini u prošlom kvartalu, i nema sumnje da će ona nastaviti da raste zato što je Kina najveće tržište smartfona na svijetu. Može se reći da tržišta Azije spasavaju Apple na duge staze.

Lenovo je spasio Google nevolja sa Motorolom 

Sljedeći je Google, jedan od Appleovih najvećih rivala na tržištu smartfona. Prošle nedjelje je objavljeno da će Lenovo kupiti Motorolu od Googlea za 2,91 milijardu dolara. Lenovo se nalazi u vlasništvu kineske kompanije koja je od IBM-a otkupila njegovu PC diviziju 2005. godine. Azija polako raste dok se američke kompanije rješavaju svega što nije ključno za njihovu strategiju.

Google je imao sreće da je neko uopšte želio da kupi Motorolu, ali je kompanija ipak zadržala ono najvažnije – Motoroline patente.

Najveći rast Facebooka je u Aziji 

Facebook ima preko 368 miliona aktivnih korisnika u Aziji i ovaj broj je u konstantnom porastu. Kompanija sa druge strane gubi na miliona korisnika na domaćem tržištu, ali brojevi u Aziji cvjetaju i to bez Kine koja i dalje blokira ovu društvenu mrežu.

Yahoo, Alibaba i Merissa Meyer

Yahoo ima 20 odsto udjela u Alibabi, najvećoj e-komerc kompaniji u Kini. Zapravo, zarada ovog sajta u prošlom kvartalu je bila skoro duplo veća od one koju je ostvario Yahoo i to je direktorki Marissi Mayer omogućilo da kompaniji obezbijedi neke nove akvizicije kao što je Tumblr. Skoro da se sa sigurnošću može tvrditi da bi bez Alibabe Yahoo bio u velikim problemima.

Advertisements

Zatvoreno za komentare.