Uhapšen jedan od osnivača Pajrat beja

Objavljeno: novembar 5, 2014 od strane Ivan Drakic pod Tehnologija
Oznake:,

Jedan od osnivača veb sajta „Pajrat bej“ Šveđanin Fredrik Neij uhapšen je zbog kršenja autorskih prava i nanošenje višemilionske štete filmskoj industriji.

Fredrik Neij prilikom hapšenja

Fredrik Neij prilikom hapšenja

STOKHOLM – Jedan od osnivača veb sajta „Pajrat bej“ Šveđanin Fredrik Neij uhapšen je zbog kršenja autorskih prava i nanošenje višemilionske štete filmskoj industriji, saopštila je danas tajlandska imigraciona policija.

„On je uhapšen sinoć u pokušaju da uđe u Tajland“, rekao je komandant na graničnom punktu Nong Hai, Panlop Ajuthaja, za agenciju AFP.

„Švedska vlada je zatražila od tajlandske imigracione službe da ga uhapsi jer je prekršio autorska prava i naneo štetu od pet miliona dolara filmskoj industriji“, rekao je Ajuthaja i dodao da su švedske vlasti informisale tajlandske da je Neij možda na Laosu, gde ima suprugu.

Sajt „Pajrat bej“, osnovan 2003. godine, jedan je od najposećenijih, kojiomogućava korisnicima da dele muziku, filmove i druge fajlove ponuđene na sajtu u formi takozvanih torenta.

Osnivači sajta Neij, Gotfrid Svartholm Varg i Peter Dunde osuđeni su 2009. na godinu dana zatvora zbog promovisanja kršenja autorskih prava na svom sajtu.

Na istu kaznu osuđen je i finansijer sajta Karl Lundstrom.

Njima je, takođe, naloženo da plate 46 miliona kruna (6,9 miliona dolara) zbog štete nanete muzičkoj i filmskoj industriji.

Neij je navodno otputovao avionom u jugoistočnu Aziju pošto je pušten uz kauciju.

Izvor: Tanjug

Advertisements

Zatvoreno za komentare.