ANDROID NA MUKAMA Skoro MILIJARDU korisnika na meti hakera!

Objavljeno: jun 19, 2017 od strane Ivan Drakic pod Uncategorized

Serija bezbednosnih propusta i mana omogućili su hakerima kompletan pristup svim podacima sa čak 900 miliona uređaja sa android platformom, prenosi „BBC“.Tzv. bagove otkrili su programeri u softveru procesora koji je proizvela američka firma „Qualcomm“, a koji koristi blizu milijardu android uređaja.

Ipak, sreća u nesreći je ta što za sada nije bilo prijavljenih hakerskih napada putem ove greške u softveru, ppiše britanski servis. Ali, jedan od glavnih programera kompanije „Čekpoint“, koja je pronašla grešku, tvrdi da će napadi uskoro početi.

– Poprilično sam siguran da ćemo za tri do četiri meseca osetiti posledice ovog problema, te da će hakeri iskoristiti ranjivost ‘Qualcomm’ procesora. Uvek postoji večita trka oko toga ko će prvi pronaći bag, nevezano od toga da li su u pitanju dobri ili loši momci – rekao je Mihael Šaulov iz „Čekpointa“.

android-malware-623x360

Glavne mane procesora nalaze se u softveru koji je zadužen za grafiku, ali i u kodu koji kotroliše međusobnu komunikaciju u nekoliko procesa koji istovremeno traju. Zahvaljujući tim greškama, hakeri mogu da provale u uređaj i preuzmu kontrolu nad istim.

Uređaju koji su pogođeni greškom u procesoru su:

BlackBerry Priv
Blackphone 1 and Blackphone 2
Google Nexus 5X, Nexus 6 and Nexus 6P
HTC One, HTC M9 and HTC 10
LG G4, LG G5, and LG V10
New Moto X by Motorola
OnePlus One, OnePlus 2 and OnePlus 3
US versions of the Samsung Galaxy S7 and Samsung S7 Edge
Sony Xperia Z Ultra

Zatvoreno za komentare.